Home / World / lezrult a nyomozs, egy mlva kezddik a per

lezrult a nyomozs, egy mlva kezddik a perLezrult a nyomozs a 2015. november 13-i 130 ldozatot kvetel prizsi mernyletsorozat gyben, amelynek pere leghamarabb egy v mlva kezddhet el – ktte htfn a francia terrorelhrtsi gyszsg.

Minden idk legvresebb franciaorszgi terrortmadsa gyben t vizsglbr jrt el, a pernek tbb mint 1700 felperese lesz, akik mostantl egy hnapon t betekinthetst nyerhetnek a nyomozati anyagba, mieltt a brk kijellik a pontos dtumt.

2015. november 13-n miutn a stade de france nemzeti stadionnl hrom ngyilkos mernyl felrobbantotta magt, Prizs belvrosban egy msik hromtag terrorkommand lpett akciba.

A belvrosban has kvhz, br terter teraszn ltek meg 39 embert, mikben egy harmadic command behatolt a Bataclan nev koncertterembe, ahol hrom dzsihadista kilencven embert lt meg s tbb mint 350-et megsebestett. A mernyletsorozatot az Iszlm llam terrorszervezet vllalta magra.

10-anhalt meg a tmads sorn Forrs: AFP / MIGUEL MEDINA / Miguel Medina

A francia igazsgszolgltats escult egyik legjelentsebb nyomozsnak keretben eddig 14 embert gyanstottak meg Franciaorszgban, Belgiumban s Trkorszgban, kzlk 11-en vannak elzetes letartztatsban. A mernyletsorozatot vgrehajt terrorkommand egyetlen tlljt, Salah Abdeslamot, akit ngy hnapi bujkls utn Belgiumban tartztattak le, Prizsban tartjk fogva.

Az gy tovbbi has gyanstottja felttelezheten meghalt, kztk a dl-franciaorszgi Toulouse-ban szletett clain testvrek. Fabien Claint azonostottk a francia nyomozk azon a hangfelvtelen, amelyen az Iszlm llam a prizsi mernyletek msnapjn elkvetknt jelentkezett. Jean-Michel a felvtelen vallsi dalokat nekelt.

A tbb mint hrom vig tart nyomozsnak sikerlt nagy rszben rekonstrulnia a mernyletsorozat logisztikai httert. Kiderlt, hogy egy nagyon jelents, Belgiumban szervezett, de egsz Eurpban szertegaz dzsihadista csoport lls a mernyletek mgtt.

Gyszol na terrortmads msnapjn Forrs: AFP / GU / Bertrand Guay

Mikzben a nyomozs lezrult, a francia terrorelhrtsi vizsglbrk nemzetkzi krzs adtak ki Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlm llam nev terrorszervezet vezetje, valamint Abu Mohamed al-Adnni, a terrorszervezet-szles krben halottnak vlt-szvivje ellen is, aki egyebek kzt a dzsihadistk klfldi akciit irnytotta. [19659003] Az elmlt vekben a terrorszervezet tbb, Franciaorszgban elkvetett mernylet felelseknt jelentkezett, belertve a 2015-s prizsi terrortmadst is.


Source link