قالب وردپرس درنا توس
Home / Wetenschap & Techniek / Bewijs van rivieren en kusten: Mars had een grondwatersysteem

Bewijs van rivieren en kusten: Mars had een grondwatersysteemMars lijkt een droge planeet te zijn, maar niet altijd. Voor de eerste keer werd geologisch bewijs gevonden dat het grondwater op het noordelijk halfrond systematisch werd geborreld, hoewel het 3,5 miljard jaar geleden was.

De geoloog Francesco Salese van de Universiteit van Utrecht onderzocht 24 kraters op de Rode Planeet, die meer dan 4 kilometer diep is. Delta's, rivieren, valleien, bedding en kusten die alleen op deze diepte te vinden zijn, geven aan dat grondwater aanwezig moet zijn.

Modellen hadden het ondergrondse watersysteem al voorspeld. Met behulp van satellietbeelden van de Europese ruimtesonde Mars Express hebben Salese en andere onderzoekers nu bewezen dat er eigenlijk water is, met aangrenzende gebieden ongeveer 4000 meter onder de gemiddelde hoogte van Mars. Ze publiceerden hun bevindingen in de planetaire editie van het Journal of Geophysical Research.

"De grote vraag is wat er met dit water is gebeurd, en dit is de vraag die alle wetenschappers proberen te beantwoorden", zegt Salese. "Wanneer en hoe snel is Mars zo droog geworden? Hoeveel water is de ruimte in gevlogen en hoeveel is er bevroren in de grond?"

Meer onder het ijs

De bestudeerde kraters lagen allemaal tussen de evenaar van Mars en 37 graden noorderbreedte. Daarom vermoeden de onderzoekers dat het watersysteem over de hele wereld heeft bestaan, maar verder onderzoek is nodig.

De onderzoekers vonden ook in vijf van de kraters verschillende mineralen met betrekking tot de oorsprong van het leven op aarde. Dat is natuurlijk niet voldoende om over het leven te praten.

De fysicus Tjälling de Haas (ook Universiteit Utrecht) vindt het verbazingwekkend hoe gemakkelijk het is om water op Mars te vinden. "Iedereen kan bijvoorbeeld Google Earth downloaden en afbeeldingen met een hoge resolutie van Mars bekijken", zei hij in News and Co .

Vorig jaar vonden onderzoekers sterk bewijs van de aanwezigheid van meer kilometers onder het ijs van de zuidpool van Mars.


Source link