قالب وردپرس درنا توس
Home / Gezondheid / Een wereld zonder Alzheimer: ondenkbaar of heel dichtbij?

Een wereld zonder Alzheimer: ondenkbaar of heel dichtbij?Vandaag is de Wereld Salzheimer-dag. Een goed moment om te zien hoe de vlag hangt: waar staan ​​we nu en hoe gaat het zoeken naar een medicijn?

Wereldwijd lijden naar schatting 45 miljoen mensen aan de ziekte van Alzheimer. Het is een redelijk aantal. Alzheimer is een progressieve ziekte die de hersenen aantast. Dit maakt mensen vergeetachtig en / of niet langer gericht op tijd en plaats. Je kunt ook wanen krijgen en de controle over de realiteit volledig verliezen. Alzheimer is een zeer slechte ziekte die ernstig kan zijn voor zowel de mens als het milieu. Vandaag kijken we terug op de wetenschappelijke stappen die al zijn ondernomen om de ziekte te stoppen. Daarnaast kijken we ook naar de toekomst, want kunnen we de Alzheimer daadwerkelijk volledig elimineren?

De feiten
Allereerst is het goed om de situatie te verhelpen: de ziekte van Alzheimer veroorzaakt dementie. Maar niet alle mensen met dementie lijden ook aan Alzheimer. Van alle ziekten die tot dementie leiden, komt de ziekte van Alzheimer het meest voor (ongeveer 70 procent), gevolgd door vasculaire dementie (1

6 procent). Meer dan 280.000 mensen in Nederland lijden aan dementie. Bovendien, hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat je deze ziekte hebt. Meer dan 40 procent van de 90-plussers lijden aan dementie. En aangezien we in de toekomst allemaal ouder worden, betekent dit dat het aantal mensen dat aan de ziekte lijdt in de toekomst zal exploderen. Onderzoekers voorspellen bijvoorbeeld dat het aantal Nederlanders met dementie zal toenemen tot meer dan een half miljoen in 2040. Dit zal toenemen tot minstens 620.000 tegen 2050.

Feiten over dementie. Afbeelding: Alzheimer Nederland

Onderzoek
Wetenschappers proberen al vele jaren de ziekte beter te begrijpen. En hoewel het aantal Alzheimer-onderzoeken relatief constant blijft, is er een verschuiving in de inhoud. Sinds de jaren negentig hebben amyloïde beta-eiwitten veel aandacht gekregen in wetenschappelijke studies naar de ziekte van Alzheimer. Sommige wetenschappers suggereren dat de accumulatie van deze toxische eiwitten inderdaad de oorzaak is van de ziekte, die steeds meer slachtoffers claimt. Wetenschappers willen voorkomen dat deze eiwitten zich ophopen in de hersenen. Daarom staat het verder in kaart brengen van deze eiwitten en hun relatie tot de ziekte van Alzheimer hoog op de agenda. Meer recent is de aandacht van wetenschappers echter verschoven naar andere onderwerpen zoals leren, slapen en wandelen. Voor nu is duidelijk geworden dat de levensstijl de kans op Alzheimer beïnvloedt. "Slechte slaap kan het risico op Alzheimer vergroten door meerdere mechanismen", zegt Radboudumc Jurgen Claassen, klinisch geriatrist Scientias.nl . "Daar zijn een paar theorieën voor. Amyloïde beta-eiwitten kunnen zich bijvoorbeeld ophopen door een langdurig gebrek aan slaap. Maar het is ook mogelijk dat slechte slaap de eerste uitdrukking is van de ziekte van Alzheimer. Dit zou betekenen dat het geen risicofactor is, maar een eerste teken.

Nederland
In Nederland is er ook veel onderzoek naar de ziekte van Alzheimer. Uit een recent onderzoeksrapport blijkt bijvoorbeeld dat Nederland tussen 2014 en 2018 de op drie na grootste producent van de ziekte van Alzheimer is. We moesten Zweden, Italië en Spanje gewoon tolereren. Gedurende deze tijd produceerde de Nederlandse wetenschap in totaal 1525 wetenschappelijke artikelen over Alzheimer. "We zien wereldwijd dat er relatief meer onderzoek wordt gedaan in de landen waar Alzheimer veel voorkomt," legt Maria de Kleijn, Senior Vice President Analytical Services bij Elsevier, Scientias.nl uit. "En vanwege de hoge levensverwachting is Nederland een land waar de ziekte van Alzheimer veel voorkomt. Alzheimer kost 919 gezonde levensjaren per 100.000 Nederlanders. "Bovendien geniet het Nederlandse onderzoek een grote reputatie. De 1525 artikelen werden in totaal 45.051 keer geciteerd, een gemiddelde van meer dan 29 keer per artikel. Ter vergelijking: de VS, 's werelds grootste fabrikant van Alzheimer, nam gemiddeld meer dan 19 koersen per artikel over dezelfde periode. "Nederlandse studies worden door andere wetenschappers vaak als bovengemiddeld beschreven", zegt De Kleijn. "Nederlandse onderzoekers dragen bij aan de studie van toekomstige medicijnen – bijvoorbeeld aan de studie van microglia, die eiwitplaques in de hersenen uitroeit – en aan kwesties van preventieve levensstijl, met name de rol van lichaamsbeweging."

Alzheimer neemt toe met de leeftijd. Daarom is de last van de ziekte van Alzheimer op DALY (Disability Adjusted Life Years) het hoogst per 1000 mensen in de landen met de hoogste levensverwachting. Afbeelding: Global Health Data Exchange.

Preventie
Hoewel amyloïde beta-eiwit al lang een belangrijk aandachtspunt is in het onderzoek van Alzheimer, bieden recente studies naar preventie en behandelingsgedrag nieuwe strategieën om de ziekte te beheersen. "We zien dat er twee soorten onderzoek worden uitgevoerd", zegt De Kleijn. "Fundamenteel onderzoek voor een beter begrip van de oorzaken en het verloop van ziekten, evenals onderzoek met mensen. In Alzheimer zien we, in tegenstelling tot veel andere ziekten, dat de twee soorten nauwelijks met elkaar verbonden zijn. Dit betekent dat het pad van de oorzaak naar het medicijn niet ver weg is. "Wetenschappers proberen de ziekte van Alzheimer zo vroeg mogelijk te herkennen. Omdat neurologen over het algemeen van mening zijn dat (toekomstige) behandelingen voor Alzheimer zo vroeg mogelijk moeten worden gestart. Bij voorkeur voordat de eerste symptomen verschijnen. Want zodra symptomen optreden, zijn de hersenen vaak al zo beschadigd dat volledig herstel niet meer mogelijk is.

Bloedtest
Onderzoek heeft aangetoond dat de hersenen van Alzheimer-patiënten tientallen jaren vóór het begin van de eerste symptomen veranderen; Het vormt dan al schadelijke aggregaties van amyloïde beta-eiwit. Tot nu toe waren de eerste tekenen van de ziekte alleen zichtbaar op PET-scans van de hersenen. Maar Amerikaanse onderzoekers hebben onlangs een veel goedkopere manier gevonden om Alzheimer al heel vroeg te diagnosticeren: een eenvoudige bloedtest. Dit lijkt niet alleen zeer nauwkeurig te zijn, maar ook veel gevoeliger dan de PET-scan. Het lijkt erop dat de test in maar liefst 94 procent van de gevallen de juiste diagnose heeft gesteld. Maar als dit ook een eerste stap is naar genezing … "Het is vooral een goede eerste stap naar nieuw onderzoek", zegt Claassen. "We kunnen nu mensen met een hoog risico identificeren, bijvoorbeeld door een positieve invloed te hebben op hun slaap, levensstijl, bloeddruk, enz. Op die manier kunnen we het risico op de ziekte verminderen."

"Ik durf te voorspellen dat we over 20 jaar zullen zien dat minder mensen de ziekte van Alzheimer krijgen."

Geneeskunde
Er zijn momenteel verschillende medicijnen op de markt die dementie kunnen vertragen of symptomen kunnen verlichten – bijvoorbeeld verbeteren maar het bestaat nog niet. "Het is een ziekte met verschillende gerelateerde oorzaken, waarvan er vele recent bekend zijn geworden", legt Claassen uit. "We hebben nu relatief kort onderzoek en relatief weinig investeringen (vergeleken met bijvoorbeeld kanker en hart- en vaatziekten), dus het kost alleen wat meer tijd en geld. "Bovendien is het vinden van een medicijn dat Alzheimer vertraagt ​​enorm ingewikkeld, omdat het moeilijk is om mensen te vinden zonder symptomen, maar met een vroege vorm van Alzheimer, in feite kunnen ze dat wel die medicijnen testen die kunnen voorkomen dat iemand daadwerkelijk dementie heeft.

Het is nog steeds moeilijk te zeggen of een medicijn de ziekte van Alzheimer zal genezen of hoe de ziekte kan worden voorkomen. , "Ik durf te voorspellen dat we over 20 jaar minder mensen met de ziekte van Alzheimer zullen zien", zegt Claassen. "We kunnen daar niet volledig mee omgaan, wat suggereert dat het leven te 'haalbaar' is, maar we kunnen ervoor zorgen dat de ziekte minder vaak voorkomt, naar een latere leeftijd gaat of bijvoorbeeld vertraagt, zodat de gezondheid niet We kunnen dit bereiken door sociaal-economische maatregelen (vooral de laagste sociale klasse heeft de slechtste gezondheidstoestand en loopt daarom het grootste risico), maar ook een goede behandeling en preventie van hart- en vaatziekten en de eliminatie van roken; Het zou ook zorgen voor tienduizenden mensen met de ziekte van Alzheimer in Nederland, en als deze stappen werken, is dat ook zeer positief. "


Source link