قالب وردپرس درنا توس
Home / Sverige / Cantwell: Förväntade att Eric Torell-domen inte skulle överklagas

Cantwell: Förväntade att Eric Torell-domen inte skulle överklagasDet är ingen sensation att åklagaren inte går till domstol med åtal för poliserna som dödade Eric Torell.

Tingsrättens fria dom var kraftfullt, genomtänkt och lämnade några fläckar.

1 av 3 | Foto: PRIVAT

Eric Torell sköts av polisen den 2 augusti 201

8.

Två veckor efter att Stockholms tingsrätt meddelade sin dom har chefsåklagare Martin Tidén tänkt fullständigt.

Han konstaterar i ett pressmeddelande att domstolen utvärderade bevisen för en annan än han själv gjorde och gjorde domen att Högsta domstolen också skulle tappa ner för sin resonemang.

Det var det förväntade resultatet. Tingsrätten var inte minst imponerad av bevisen och skrev en detaljerad dom som med all sannolikhet hade stått vid en andra rättegång.

Faktum är att polisen släpptes tre gånger.


Först föll åtalet redan på Tidéns beskrivning av händelseförloppet. Han ansåg att de första 23 av de 25 utkastade skotten omfattades av lagen om nödförsvar. Men då vände Torell ryggen mot polisen och utgjorde inte längre ett hot föreställt dem.

Det är en resonemang som vid första anblicken låter rimlig. Men som tingsrätten påpekade, det finns inga bevis för att det verkligen gick så. De två skotten som träffade pojken i ryggen kan ha skjutits tidigare i processen.


För det andra höll domstolen det då säkert för det osäkra och fann att även om åklagarens resonemang var korrekt, skulle det inte ha varit rimligt för polisen att kräva att de i den extremt hotande situationen kände att de var i mellan de sista och sista skotten efter att de andra 23 skotten avfyrades i snabb följd.

Visst, det kanske låter konstigt att en 150 centimeter hög person med Downs syndrom och leksakspistol får polisen att känna sig hotad.

Men de hade fått information om att en farlig och beväpnad person tidigare hade härjat i grannskapet, pistolen såg äkta ut och gryningen rådde.


Och för det tredje fann tingsrätten att experter som intervjuades under rättegången inte stödde åklagarens påståenden.

En sådan långtgående frikännande hör visserligen inte till det vanliga. Men det betyder inte att Martin Tidén hade fel att väcka talan.

En vanlig missuppfattning är att åklagaren inte har gjort sitt jobb ordentligt om det inte finns en dom. Bevisutvärdering är emellertid inte en exakt vetenskap och om inte åtalet släpps från tid till annan är det inte vettigt att slösa skattepengar på tvister.

Saken är att en åklagare inte får åtala om han eller hon inte kan förvänta sig en övertygelse

Frågan är hur det är med det fallet i detta fall. Vi kan alla föreställa oss hur mycket kritik som åtalats åklagarmyndigheten om ärendet kastades i papperskorgen utan domstolsprövning.

Jag tror att åklagaren ville undvika en sådan storm.


I riktning mot nyckeln ligger kritik. Vi har rätt att kräva att åklagare följer lagen och inte hamnar i åsidosättande för åsikter stormar och arga broschyrer.

Men jag tycker att det var viktigt, för att inte säga nödvändigt, att denna förskräckliga historia prövades av domstolen.

Alternativet hade inte haft någon positiv inverkan på förtroendet för polis och åklagare, det är klart.

Och även om den straffrättsliga rättegången mot skytten av Eric Torell nu är klar, kvarstår andra aspekter av fallet

Jag hoppas att polisen försöker dra lärdomar. Det är grotesk att en situation där 25 skott avfyras mot en person med Downs syndrom och utrustad med en leksakpistol alls.

Om inte annat förtjänar Eric Torell: s föräldrar något positivt av denna tragedi.